A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Portugalsko - Madeira - Průvodce

Spropitné Co si dát na Madeiře: Předkrm Polévky Plody moře a ryby Maso Dezerty

Jídlo aneb co ochutnat na Madeiře

Co turista, to výběr jídla a pití. Mnoho restaurací, občerstvení, stánků i obchůdků naleznete ve Funchalu, ale i v jiných městech. Z různorodých restaurací si určitě vyberete tu, která vám v danou chvíli bude vyhovovat.

Na Madeiře se setkáte s mezinárodní kuchyní nejčastěji v turistických přístavních oblastech, zejména v hotelech.

Za tamními specialitami se vydejte do postranních uliček poblíž katedrály ve Funchalu:[http://madeira.orbion.cz/misto/funchal/], zaručeně naleznete výtečnou domácí kuchyni. Setkáte se s předkrmem, polévkou, hlavním jídlem – nejčastěji rybou a dezertem.

Obědy se podávají ve většině restaurací od 12. hod – 15. hod a večeře od 19. hod – 22. hod.

Spropitné

V běžných restauracích a hotelech spropitné není zaúčtováno v ceně. Proto se nechává od půl eura výše. Také v hotelech se pro pokojské nechává minimálně 0.5 eura. Samozřejmě záleží na vás, jak jste spokojeni s danou službou.

Předkrm

Často je jako předkrm podáván výborný madeirský nekvašený chléb (bolo do caco) potřený česnekem.

Polévky

*Tradiční portugalská polévka Caldo Verde* stojí za uznání. Je to tzv. zelená polévka. Kdo má rád husté polévky, přijde si na své. Hustá bramborová polévka s nakrájeným zelím a kapustou.

Další výbornou polévkou je *Tomate E Cebola*. Jde o polévku rajčatovou s cibulí, podávanou s propasírovaným vejcem.

Plody moře a ryby

Madeira je obklopena vodami Atlantického oceánu a ten dodává nejednu specialitu do tamní kuchyně. Nespočet korýšů, škeblí nebo mořských hlemýžďů můžete vyhledat v jídelním lístku. Např. Lapas Grelhadas tzv. kuželnatka, jsou korýši grilovaní ve škebli. Jejich chuť připomíná játra.

Portugalskou specialitou je uzený *mečoun Espadarte Fujaro*, jeho chuť malinko připomíná chuť uzeného lososa.

Madeirská specialita je *Espada*. Tuto specialitu dostanete po celém ostrově. Jedná se o černou úhořovitou rybu, která může dorůst až jednoho metru. Jemné bílé maso je pochoutkou pro každého labužníka.

Jednou z dalších typických ryb, kterou najdete v madeirském jídelníčku je tuňák. Často se můžete setkat se *steaky z tuňáka (Bife De Atum)* podávanými v omáčce z madeirského vína.

Mezi velmi oblíbená jídla patří také *chobotnice (polvo)*. Ta se podává na mnoho způsobů vařená, dušená, pečená nebo jen tak studená do salátů.

Hustá směs z ryb, brambor, rajčat a cibule se nazývá *Caldeirada*. Opět mohu doporučit, ne příliš vábně znějící složení nejen zažene hlad, ale navíc si pochutnáte.

Maso

Typické madeirské maso *Espetada* je hovězí maso, které je naservírované na vavřínové větvičce. Maso je grilováno nad hořícím vavřínem, velice chutné.

Rovněž s grilovaným vepřovým masem se na Madeiře setkáte, stejně jako s kuřetem.Další portugalskou specialitou je *volský jazyk v omáčce z madeirského vína*.

Dezerty

Po vydatném obědě přicházejí na řadu dezerty. Nejčastěji dostanete k zakousnutí sladké dobroty z karamelu, zmrzlinu či exotické ovoce.

Narazíte i na takové trsy banánů (nahrál: admin2)
Narazíte i na takové trsy banánů

Poslední editace textu: 23.6.2011 12:12
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA