A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Portugalsko - Průvodce

Portugalská kuchyně je velmi bohatá díky mnoha vlivům, které k tomu po staletí přispěly hlavně díky dobrovolné a mnohdy bohužel i nedobrovolné imigraci z Asie, Jižní Ameriky či Afriky. V každé oblasti můžete najít jiné speciality.

Mezi typická jídla patří ve zkratce nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a treska. Jmenovitě cozido à portuguesa (jistý druh husté polévky), bacalhau (treska) - à Braz, à Gomes de Sá, v pastéis (druh pirožků, či těsta plněného náplní), com todos, - leitão assado à moda da Bairrada (pečené sele), chanfana da Beira, carne de porco à alentejana (vepřové po alentejansku), peixes grelhados (grilované ryby), as tripas (dršťky), pataniscas či gaspacho.

Speciality obasti Alentejo

Alentejánská kuchyně je velmi rozmanitá a kreativní. Už odnepaměti se zde pěstovalo mnoho obilí a montady se proháněli chutní vepříci. Proto zde patří k nejčastějším surovinám chleba, vepřové a olivový olej. K dochucování se používá mnoho bylinek.
Základním jídlem je polévka, ke které se podává chleba. Může být na mnoho způsobů a dokonce se stává i hlavním chodem. Vždy je doprovázená chlebem. Polévka může být rybí či třeba s rajčaty, chleba je taky ensopado de borrego, kdy doprovází vepřové, či třeba v alentejánské chlebové polévce ( açorda alentejana). Dalšími z doporučených pochoutek kraje kolem Évory a Bejy je zvěřina.

Na pobřeží Alenteja si zase můžete pochutnat na plodech moře a výborných rybách.

Milovníci sýrů udělají dobře, když se vydají do oblasti Nisy, Serpy nebo Évory. A k sýru si nezapomeňte vychutnat výborná vína z této oblasti. No a co se týče sladkostí, to už uvidíte sami :-).

Více o oblasti Alentejo

Speciality obasti Algarve

Hlavní charakteristikou této oblasti je slunce, moře a klid. To se odráží i na místní kuchyni. Převažující chutí je zde ryba na nekonečné množství způsobů a s láskou připravované plody moře. Můžou se vyskytovat v nejrůznějších podobách – v polévkách, grilované, v hustých krémech nebo i jen jako chutné zobání. V tomto regionu je mnoho specifických receptů.

Mezi speciality patří carapau alimado (makrely), či třeba tradiční pečené sardinky z města Portimão, ke kterým je doporučený salada montanheira (horský salát). Toto spojení vás svou jednoduchostí okouzlí. Dalšími dobrotami můžou být tuňákové bifteky (bife de atum) z Taviry, chobotničky (polvo) ze Santa Luzie, a mnohé a mnohé další.

Více o oblasti Algarve

Nápoje

Čtěte také: Portugalská vína

Káva

Není kafe jako kafe. To je všeobecně pravda a v Portugalsku to platí obzvláště.

Káva je tu něco jako pro nás pivo. Jsou na ni hrdí a milují ji. Bez kávy si svůj den nedovede představit snad žádný Portugalec a nejpříjemnějším způsobem, jak se s touto zemí seznámit, je pozorování zpoza šálku kávy s dobrým zákuskem.

Pokud nemůžete bez českého turka žít, budete si ho muset udělat sami, a pokud chcete kávu bez kofeinu, žádejte descafeinado.

Co si můžete objednat

café – malé presso bez mléka
café cheio, bica cheia – malé presso plné kávy až po okraj
pingo, café pingado – malé presso s kapkou mléka
café longo – presso s větší množstvím vody
meia-de-leite – presso servírované ve větším šálku s mlékem v poměru půl na půl. I název sám znamená „půl mléka“ Galão – malé presso ve sklenici mléka. Doporučeno ke snídani :-)

Tip: V některých restauracích dávají ke kávě spolu s cukrem skořici vcelku. Pokud si s ní budete svoji kávu míchat, uvolní své aroma a je to potom uma delícia (přímo delikateska).

F: Kafe

Čtěte také: Portugalská vína

Sladké

Jaké sladké si můžete je své kávě dopřát? Pastel de nata (Pastel de Belém) – V košíčku z lístkového těsta se skrývá úžasný smetanovo-kdovíjaký krém. Je to typická chuť. Jejich historie sahá do 19. století a pravý originál seženete v kavárně Confeitaria de Belém na ulici Rua de Belém v Lisabonu.

Mil fólhas – Tento zákusek je na první pohled obrovský. Jsou to dva plátky listového těsta naplněné bílkovým krémem.
Bolo rei (Královský koláč) – Tento pamlsek se podává nejčastěji na Tři krále, odtud má i jméno:-). Jeho tvar představuje korunu. Je to bábovka z kynutého těsta s rozinkami a kandovaným ovocem.

Poslední editace textu: 20.8.2016 13:38
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA